X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
data
Location:
Albuquerque, New Mexico
Residence in the foothills of the Sandia Mountain

Project Team:
Architect: Jon Anderson
Project Manager: James Lucero

Project Status: Design
Renderings by James Lucero & Dean Cowdrey
Project Narrative:

The challenge was to design a home for an active young couple with a 4-year-old son which preserved the natural mountainous character of the site while celebrating the grandeur of the mountain and the limitless western views toward Albuquerque's Rio Grande River Valley. The lot sits at the foot of the Sandia Mountains and extends dramatically down a steep slope spotted with massive granite boulders and native vegetation.

The house is conceived in a "v-shape" with one arm in alignment with a trajectory connecting Sandia Peak and Downtown Albuquerque and the other set at the azimuth of the setting sun on the summer solstice. Its orientation minimizes the heat gain from late afternoon western solar exposure as well as carefully placed vertical projections and shade fins to allow for unobstructed views. The house is arranged around a massive 10' tall rock formation to create an intimate courtyard and entry sequence. The procession acknowledges the presence of the rock by bridging alongside and spanning to the main entry. The private and utilitarian spaces constructed of concrete sit partially buried in the rocky terrain and anchor the house to the land mirroring the qualities of an outcropping. The public living spaces rest upon the plinth sheathed in zinc panels echoing the color of the rock shadows. Large expanses of sliding glass effectively construct an outdoor experience as if looking out from a shaded cove.