This site which lies in a Los Ranchos de Albuquerque development was once irrigated alfalfa with a few apple trees from a turn-of-the-century orchard. Excavation on-site revealed pot shards from Anasazi visitors. It was important for this house to relate in every way possible to the physical and historical characteristics of the site.
The one acre lot is long and backs up to an active irrigation channel on the west with spectacular views of the Sandia mountains to the east. The house steps back to the north and south to maximize the mountain views. One approaches the house through an opening in a large masonry wall that leads to an auto court with access to the protected entry with its brick paving and fountain. A 160 foot long brick walk leads to a small patio adjacent to the irrigation ditch. This patio is inside a naturalistic preserve with native trees, shrubs, and grasses.
The house has an open plan that stacks spaces along a central east/west linear circulation path. This path is intersected at the entry by a high foyer with glass at both ends that frame close-in views. The east wall of the entry is the long masonry wall of the entry court. The stucco finish of this wall continues into the house and becomes the finished surface of the entry, kitchen/family room, and master bedroom. The entire first floor is red brick which is continuous under the perimeter glass openings to visually tie the inside to the outdoor living spaces. The linear open plan of the house is flooded with natural light.
Completed:
1994

Location:
Albuquerque, NM

Size:
3,600 SF

Type:
Private Residence

Architect:
Jon Anderson, FAIA

General Contractor:
Sunbelt Properties

Photographs:
Kirk Gittings

Awards:
AIA New Mexico Honorable Mention
AIA Home Tour