This house in Albuquerque's north valley is for a couple who own a prominent custom-home building business. The owners commissioned Jon Anderson to design their own house after building three other Jon Anderson designed custom houses. They wanted a house that explored the indigenous tradition of simple masonry forms and utilized bold color to define and differentiate these forms.
The 4,000 square foot house sits in a flood-irrigated pasture with several existing apple trees and a huge cottonwood tree. The house faces east capturing the morning light and views of the Sandia mountains. An intense pink wall, ten feet high, greets visitors and directs them along a linear fountain lined with cobalt blue tile to the glass entry. The front door is flanked on the opposite side by a purple masonry grid that supports a steel trellis that is reminiscent of viga and latilla construction in the historic pueblo style.
The entry is continuous with a large dining area which features a cast-in-place concrete table that seats fourteen. The pink entry wall continues through the house, defining the south side of the dining area. The north side is a masonry fireplace mass rendered in a brilliant yellow. Floor-to-ceiling glass defines both ends of this space, framing views to the east and sheltered views to the west. The living room shares the pink wall on one side and a masonry fireplace on the other side. The fireplace has a cast-in-place concrete hearth with a glass block grid on either side.
Completed:
1996

Location:
Albuquerque, NM

Size:
4,200 SF

Type:
Private Residence

Architect:
Jon Anderson, FAIA

General Contractor:
Sunbelt Properties

Photographs:
Kirk Gittings

Awards:
AIA Western Mountain Region Design Honor Award
AIA New Mexico Design Merit Award
AIA New Mexico Home Tour