The chameleonic and powerful presence of the Sandia Mountains inspired a retired couple to purchase a lot and settle in the foothills of the High Desert Subdivision. The goals for the design of the house were to exploit the intimacy and views of the mountain, display the couple’s extensive and varied collections, harmonize with their lifestyle, and support entertaining their friends and family while meeting the strict design guidelines of the development.
The outcome as viewed from the street is a modest and discreet stucco/masonry house extruded gently from the native landscape. A low canopy announces the entry and compresses space in anticipation of the dramatic celebration of the majestic mountain caused by the living room’s high sloping ceiling with floor to ceiling glass oriented directly toward Sandia Peak. Galleries throughout the house and niches in the masonry display the collections in various modes. The house is bright and open with the butterfly roof clerestory providing dynamic light, changing with the passing of each day and each season.
Completed:
2010

Location:
Albuquerque, NM

Size:
3,383 SF

Type:
Private Residence

Architect:
Jon Anderson, FAIA

Project Manager:
Arturo Nunez, AIA

General Contractor:
Paul W. Kenderdine Inc.

Photographs:
Kirk Gittings