This house located in the High Desert Subdivision was designed for husband and wife doctors with two teenage sons and a mother who spends half the year in New Mexico. The house stretches out on a long narrow lot that runs east and west. The house sits at the west end of the site and steps up to the east with room for future expansion.
The entry is on the north side with spectacular panorama views of the Sandia Mountains. Outdoor living spaces wrap the east and south faces of the house absorbing the warmth of the sun during the cooler months and protected by shade structures during the heat of the summer. Views from the outdoor living spaces wrap around from the Sandias to distant views of Downtown Albuquerque and the West Mesa beyond. A long corridor runs through the house with south facing clerestory windows that take advantage of the direct light and solar gain during the cooler months. The living / kitchen / dining area is one large room with the kitchen cabinets acting as a wood divider between the dining and kitchen areas. The sons share a bathroom and a small living area which is located behind an interior masonry wall that absorbs heat from the sun and is also a sound barrier to the main living area.
Completed:
2000

Location:
Albuquerque, NM

Size:
2,700 SF

Type:
Private Residence

Architect:
Jon Anderson, FAIA

Project Manager:
Angel Cantu, AIA

General Contractor:
Paul W. Kenderdine Inc.

Photographs:
Kirk Gittings