This house is the result of the reinterpretation of the traditional New Mexican south-facing u-shaped house or placita within a contemporary semi-rural context, shaped by the needs of a family with three young competitive swimmer daughters. The massing, materials, and colors are meant to speak to, but not mimic the heritage of agrarian adobe construction in an honest way where corners are squared and un-tapered. Walls and semi-opaque masonry scrims are arranged to orchestrate layers of privacy, play of light, and moments of allure. The courtyard remains the heart of the house providing light to the living spaces that embrace the pool and providing a private and safe refuge for the girls as they grow.
The plan wraps a courtyard with a direct southern exposure. The courtyard houses a 75 foot lap pool with perimeter deck and landscaping. The covered entry is on the north side with views into the courtyard area. The master suite and four bedrooms line the west side of the courtyard. The living areas which are one large continuous space line the east side of the courtyard. A fireplace mass, open on both sides, divides the Family Room from the Kitchen. The Kitchen is wrapped on the other side with an olive green partial height wall that separates it from the formal dining area and living room. The kitchen is flanked on the east by a butler's pantry and an outdoor barbecue and dining area. The family room terminates at the south end with a large covered area with a fireplace which is really an outdoor extension of the family room.
Completed:
2006

Location:
Albuquerque, NM

Size:
3,868 SF

Type:
Private Residence

Architect:
Jon Anderson, FAIA

Project Manager:
Mark Harvold, AIA

General Contractor:
Sunbelt Properties

Photographs:
Kirk Gittings