The Historic Downtown Neighborhood of Albuquerque was developed after the arrival of the Railroad in 1878. The Owner/Architect had lived in this neighborhood for 40 years. He owned an adjacent property that was designated “non-contributing” and it was he and his wife’s intention to tear down this structure and build a new house for them to live in. An initial design of the house (pictured below) was rejected by the Historic Landmarks Commission who oversees all construction in this area for being “too modern” to fit-in. A second design was developed and approved that was based on the pre-dominant bungalow style of the neighborhood.
The house sits on a narrow 50’ wide lot and wraps a 100 year old Austrian pine tree on the West side. The North elevation is composed of a linear porch with large French doors opening to the Living Room. The interior is open to the 27’ high ridge and an open steel stair extends from the basement to the upper level Master. The steel stair transitions to a steel cat-walk that wraps the upper level to access book shelves and art walls. The South facing roof slope supports a 30 panel solar array.
The super-energy efficient house has achieved LEED Platinum certification. This is the first JAA residence to be LEED certified, and the first JAA project to receive platinum certification. The brand new construction, with its modern interior, blends nicely into this 100 plus year old neighborhood just blocks from Albuquerque’s Downtown Core.
Completed:
2017

Location:
Albuquerque, NM

Size:
2,600 SF

Type:
Private Residence

Architect:
Jon Anderson, FAIA

Project Manager:
Dean Cowdrey, AIA

General Contractor:
Paul W. Kenderdine Inc. (PWKI)

Photographs:
Kirk Gittings

Awards:
2019 AIA New Mexico Design Citation Award
2017 AIA Albuquerque Design Citation Award